13 november, 2006

Slumpmässig köttfärsås

Är den lönt att skriva om en sådan här fjantigt enkel rätt? JA! - säger jag. Varför undrar ni? Jag har inget bättre för mig och enligt en rad rationella studier har jag kommit fram till att alltför många människor äter alltför vanliga och tråkiga former av köttfärssås. En köttfärssås är som byggd för att innehålla allting! Vad som är viktigt är tomatpurén och de krossade tomaterna för att hålla allting fuktigt. Vad kan man ersätta krossade tomater, om man skulle ha problem med dem, med kanske ni undrar? På det svarar jag - ingen aning!

Saker att testa, inte nödvändigtvist samtidigt (men å andra sidan varför inte):
  • Vilken typ av bönor som helst
  • Chilli! - Mycket viktig ingrediens i all mat
  • Kikärtor
  • Kapris - Helt klart underskattat. Underbar sälta! Har ni sett bärkaprisarna? Underbara!
  • Soltorkadtomat
  • Diverse grönsaker som inte bara är lök.
  • Dadlar
  • Svamp
Den här underbara saken består av:
Nötfärs
krossadetomater
tomatpuré
gullök
kikärtor
mungbönor
paprika
kapris
soltorkade tomater
muskot och extra paprikakrydda

Tricket är att inte fastna i någon gammal vana vid tillagning av denna rätt. Steg 1 är att se till att ha en välfylld kyl och frys Steg 2 är att när det är dags att laga köttfärssås öppna kyl/frys och snabbt fundera på vad som inte kan fungera och uteslut de ingredienserna. Resten är det bara att hälla i! Vid tveksamheter - testa! Bönor av alla dess slag är alltid en välkommen utfyllnad eftersom det är fruktansvärt billigt att köpa torkat, blötlägga och koka själv. Inte nog med att det är oändligt mycket billigare, blir hemkokade bönor betydligt godare än de på burk. Vad jag tycker man borde utesluta ur allt sortement är Vita bönor i tomatsås på burk. Vilken fruktansvärd sak! Vidrigt! Det lär vara mer socker i det än läsk... Brrr.... vita bönor i tomatsås om man gjort det hemma är dock en helt annan sak. Mycket bättre.

Inga kommentarer: