En härlig rätt med räkor, kyckling och kött - i det här fallet fläskkarré. Den pryds med en strimlad omlett och gurka. Räkpastan ger en pikant liten smak på denna rätt, men går att utesluta om det inte är nåt man brukar ha hemma (vilket det inte är ;). Fläskkarrén ersätter här biffstek.
250g räkor, rensade

olja
2 ägg
2 lökar, hackade
2 vitlöksklyftor
mer olja
1 krm räkpasta
125 g fläskkarré
1 kokt kycklingbröst, tunna skivor
2,5 dl ris, kokt, kallt långkorningt ris
4 tsk soja
4 tsk fisksås
4 tsk smabal olek
4 tsk tomastpuré
6 salladslökar, eller annan mild lök. Finhackad.
Anledningen till att riset bör vara kallt är för att rätter lätt blir kladdiga om man rör ner varmt ris i pannan. Stekt ris är alltså en bra rätt om man råkar koka alldeles för mycket ris dagen innan. Då detta aldrig händer här använder jag nykokt ris och lever med kladdigheten. Det är ju trots allt bara jag som ska äta det. Angående olja bör man använda rapsolja. Man ska inte steka /woka i olivolja. Olivolja må vara gott men den är en dålig olja när det gäller värmetålighet. Rapsolja däremot är mycket värmetålig och lika nyttig, om inte mer, än olivolja.
En viktig del i matlagningen, speciellt när man använder en wok är förberedelserna! Man bör ha hackat och skivat det mesta innan man sätter på spisen. Ett tips är även att röra ihop de fyra sista ingredienserna i förväg. En kyckling kokar man lätt i lite buljong, kanske tillsammans med lite lök och kryddor.
Receptet:
Hetta upp woken med lite olja. Vispa äggen lätt med salt och svartpeppar och stek dig en omelett på medelstark värme. Att göra omelett i en wok med olja kan skilja sig en del från en vanlig stekpanna, så glöm inte att försiktigt fösa ut äggmassa mot kanterna. Lyft sedan ur omeletten och låt den vänta på ett fat.
Hetta upp lite mer olja i woken och låt den finhakade lökblandningen koka ihop i oljan tills den blivit lite genomskinlig. Lägg till räkpastan och stek några minuter till. Lägg i köttet samt räkorna och låt det stekas några minuter på stark värme. Ifall du använder frysta kokta räkor kan rätten vid det här skedet bli ganska blöt om de inte dropat av ordentligt. Om man har en wok kan man dra upp maten på kanterna och låta lite vätska koka bort. Lägg i den kokta kyckligen och rör om.
Häll över bladningen, soja, fisksås, sambal olek, tomatpurén och salladslöken, över riset och blanda. Strimla omeletten och lägg den överst.
Njut!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar