Förra veckan fick jag en påse torrjäst med ett recept på det franska brödet Brioche av en fransk masterstudent. Jag vet inte om det är någon speciell jäst, eller vanlig jäst med en väldigt specifik påse. Nåväl, jag var iallafall tvungen att provbaka detta otroligt äggsmöriga bröd. Jag är lite osäker på när man ska äta det, om det är ett frukostbröd eller en kaka. Det är inte så sött, men har en kraftig smörsmak.
Tidsåtgång: 25 min, 50 + 70 min vila och 35 min för tillagning.
250 g vetemjöl
1 påse jäst (gissar att det är en vanlig torrjästpåse)
3 msk mjölk
2 msk vatten
2 ägg
100 g smör
2 msk socker
1 tsk salt1 äggula till pensling
Ta fram ingredinserna någon timme innan så att de blir rumstempererade. Blanda mjöl och jäst. Blanda in varm mjölk och vattnet. Knåda nån minut. Lägg till socker, salt och ägg. Knåda i 10 min till en jämn deg.
Lägg till smöret i tre omgångar. Knåda tills degen är jämn (10 min) och släpper från kanterna. Låt jäsa under en bakduk i 50 min.
Knåda degen nån minut och dela upp i sex delar som formas till bollar. Smöra en brödform och lägg i bollarna, i ett sicksack mönster. Täck med duk och låt stå i 70 min.
Värm ungen till 180 C. Pensla degen med en vispad äggula och grädda i 35 min.
2 kommentarer:
jan hedh har ett ambitiöst recept (överraskande va) på chokladbrioche, har dock aldrig provbakat. men det lär ju ätas som kaka iallafall.
Frågade fransyskan och tydligen så är det ett frukostbröd. Samt ett högtidsbröd för nån jultradition och äts då med frukt på nåt sätt.
Skicka en kommentar