07 december, 2008

En kyligt het paprikasoppa

Ofta blir jag besviken på de mångtaliga receptsamlingar som dyker upp överallt, men i höstas efter ett slumpmässigt besök i Mörby centrum sprang jag över Soppor från förlaget Tivoli. En samling av variernade, trevliga och enkla soppor som defintivt återfött min smak för soppkok.

Senast provade jag denna paprikasoppa som kan fungera som antingen förrätt eller huvudrätt om den serveras med lite bröd och tillbehör. Nedan visas en något hetare version... 

4 röda paprikor
2 vitlöksklyftor
4 salladslökar
1 chilifrukt
~400g krossad tomat
1,25 dl grönsaksbuljong
1 tsk balsamvinäger
2 sk hackad basilika

Rensa paprikorna och dela dem i fjärdedelar. Lägg dem med skinnet uppåt i en ugn och kör med grillen tills skinnet blivit svart. Lägg dem i en påse och låt svalna, för att sedan skala och grovhacka.

Stek vitlök, salladslök och chili i lite olja några få minuter tills de blivit mjuka. Lägg detta tillsammans med paprika, buljong och tomtaer i en matberedare och mixa. Häll i vinäger och basilika samt smaka av med peppar och salt. Ställ i kylskåp och låt svalna.

Inga kommentarer: