23 juni, 2009

Grova Ciabattas

Väldigt god grov (och snabbare) variant på Pain de Martins vetesurdegs ciabattas

Steg 1 (kväll)

100 g vetesurdeg
100 g vatten, ljummet
150 g vetemjöl special
50 g rågmjöl, fint

Rör ihop och knåda till en boll. Låt stå 12 timmar i rumstemperatur.

Steg 2 (morgon)

Resultatet av steg 1
550 g vatten, ljummet
600 g vetemjöl special
50 g rågmjöl, grovt
150 g, grahamsmjöl
25 g salt

Blanda ihop allt utom saltet. Låt vila i 30 min. Blanda i saltet och knåda ihop till en deg. Olja in degen och låt jäsa en timme i rumstemperatur. Under denna tiden slå ut (banka ut och vik ihop) degen två gånger.

Låt jäsa i ytterligare två timmar i rumstemperatur (eller 8-12 i kylskåp).

Steg 3 (eftermiddag/kväll)

Nu ska degen fördubblat sig i storlek. Lägg upp på ett bakbord och dela degen i två. Dra ut varje del till en rektangel (20x30 cm) och lägg på bakplåtspapper. Strö över vetemjöl och dela varje rektangel i 8 bitar. 

Låt jäsa under handduk i 40 min. Värm under tiden upp ugnen till 275 C, med en plåt inne som får bli varm. Dra över bakplåtspappret till den varma plåten, spruta  in vattenånga i ugnen och grädda i 10-15 min. 

Inga kommentarer: