Väldigt god grov (och snabbare) variant på Pain de Martins vetesurdegs ciabattas
Steg 1 (kväll)
100 g vetesurdeg
100 g vatten, ljummet
150 g vetemjöl special
50 g rågmjöl, fint
Rör ihop och knåda till en boll. Låt stå 12 timmar i rumstemperatur.
Steg 2 (morgon)
Resultatet av steg 1
550 g vatten, ljummet
600 g vetemjöl special
50 g rågmjöl, grovt
150 g, grahamsmjöl
25 g salt
Blanda ihop allt utom saltet. Låt vila i 30 min. Blanda i saltet och knåda ihop till en deg. Olja in degen och låt jäsa en timme i rumstemperatur. Under denna tiden slå ut (banka ut och vik ihop) degen två gånger.
Låt jäsa i ytterligare två timmar i rumstemperatur (eller 8-12 i kylskåp).
Steg 3 (eftermiddag/kväll)
Nu ska degen fördubblat sig i storlek. Lägg upp på ett bakbord och dela degen i två. Dra ut varje del till en rektangel (20x30 cm) och lägg på bakplåtspapper. Strö över vetemjöl och dela varje rektangel i 8 bitar.
Låt jäsa under handduk i 40 min. Värm under tiden upp ugnen till 275 C, med en plåt inne som får bli varm. Dra över bakplåtspappret till den varma plåten, spruta in vattenånga i ugnen och grädda i 10-15 min.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar