25 juni, 2009

Grovt formbröd med rågsurdeg

Första försöket på en surdegsversion av ett tidigare favoritrecept på formbröd.  Pilotförsöket skedde dock inte i två steg, utan ett enda.

Steg 1

150 g rågsurdeg
1 dl rågmjöl
3 dl grahamsmjöl
2 dl vatten

Jäs i 4 -12 timmar i rumstemperatur.

Steg 2

1 dl vatten 
3,5 dl vetemjöl
1 dl brödsirap
1 dl vetekli
1,5 dl rågkross
1,5 dl solrosfrön eller linfrön
2 tsk salt

Blanda till en lös deg. Låt jäsa i 2 timmar.

Häll upp i en smord form och jäs i 1 timme.

Spruta in vattenånga i ugnen och grädda i 175C  under ca 90 min, eller tills brödet når 98 C.  Pensla sedan med smör.

Inga kommentarer: