22 februari, 2009

Doro Wat - Etiopisk kycklinggryta

4 port

  • 1 st medelstora rödlök, hackade
  • salt
  • 2 msk qibe (kryddsmör) eller 2 msk osaltat smör
  • 1 krm mald kardemumma,
  • 1 krm nymald svartpeppar
  • 2 st kryddnejlikor
  • 1 st vitlöksklyftor, finhackade
  • 2 cm färsk ingefära, hackad
  • 1 msk berbere
  • 4 dl hönsbuljong,
  • 400 g kyckling, typ 3 kycklinglår, delade i lagom bitar.
  • 4 msk rött bordsvin
  • saften av 1/2 lime
  • 2 st hårdkokta ägg, skalade

Smält hälften av fettet i en rymlig gryta och fräs rödlöken med lite salt tills den fått lite färg, ca 10 min.

Tillsätt resten av smöret, samt kardemumma, peppar, nejlikor, vitlök, ingefära och berbere. Stek tills löken mjuknat, ca 10 min.

Häll på 3 dl buljong och lägg ner kycklingbitarna. Sjud i ca 15 min. Tillsätt resten av buljongen samt vinet och sjud ytterligare 20 min eller tills kycklingen är klar.

Tillsätt limesaften och äggen och sjud i 5 min.

Inga kommentarer: