Provade på etiopisk mat en gång i somras vilket var en mycket trevlig upplevelse. Tänkte försöka mig på att återskapa detta hemma och lyckades över förväntan! Listar ett antal recept nedan som man kan prova på och äta med brödet ingera. Godast är det att göra några olika rätter så man kan variera sig.
Börja med att förbereda kryddorna. Detta kan göras nån dag i förväg då bara qibe tar någon timme att fixa till. Tänk även på att ingera är ett surdegsjäst bröd vilket behöver förberedas några dagar innan.
Kryddor och tillbehör
Berbere - Etiopisk kryddblandning
Qibe - etiopiskt kryddsmör
Ingera/ Injera - Etiopisk surdegspannkaka
Kött eller kyckling
Zilzil alecha - etiopisk köttgryta
Doro Wat - Etiopisk kycklinggryta
Tibs Wet - etiopisk köttstuvning
Vegetariskt
Gomen - Etiopisk spenaträtt
Atklit - etiopisk vitkålsgryta
Nech Shiro – etiopisk kikärtspuré
Allicha Birsin - Röra på röda linser
Att äta
Maten serveras först och främst med ett ingerabröd på vilken man lagt en eller flera olika högar med mat. Servera gärna även med keso.
Till detta har man även ytterligare ett bröd, från vilket man river loss mindre bitar och använder dessa för att äta med. Mycket enkelt, och inga bestik behövs. :)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar