14 februari, 2009

Fänkålsrisotto med lax

Fänkålsrisotto

1-2 fänkål
2 tsk fänkålsfrö
1 lök el. 2 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
4 dl risottoris
(ev. 2 dl vitt vin)
7 dl buljong
1/2 dl riven parmesan

Grovhacka fänkålen och koka dem mjukt i en kastrull  med vatten för att precis täcka dem. Stöt fänkålsfröna och låt dem vara med mot slutet. Mixa allt till en puré. 

Hacka lök och vitlök och fräs i olja i en kastrull. Tillsätt riset och låt det fräsa med löket så det är blandat och torkat upp lite. Tillsätt vinet och låt det koka in i riset. 

Koka upp buljong under tiden och tillsätt nån dl i taget. När buljongen är slut tillsätt fänkålspurén och osten. 

Lax med anis

4 laxbitar
1 tsk Salt
1/2 tsk socker
1/3 tsk anisfrön
Chiliflingor

Klappa laxen med grovt salt och socker. Låt stå i 30-60 min.

Värm ugnen till 150 C. Torka av laxen med papper och klappa in chiliflingor och anisfrön. Bryn laxen i het stekpanna med matfett. Lägg över i en ugnsform och ställ in i ugnen i 5-10 min. 

Baserat på ditt o datt

Inga kommentarer: