17 februari, 2009

Rågsiktskakor

4 st

50 g margarin
5 dl mjölk
50 g jäst
1,5 tsk salt
2 tsk fänkålsfrön
1 tsk anis
750 g rågsikt (ca 13 dl)

Jäses 30 min i bunken. Knådas och delas i fyra kakor som kavlas ut till 15-18 cm stora plattor. Om man vill kan man göra ett hål i mitten av kakan. Jäses sen under bakduk i ytterligare 30 min på en plåt. In i ugnen i 12 min i 225C.

(Testade att baka dem på en baksten av nån anledning och då verkade de klara efter typ 8 min.)

För att fördriva lite tid och känna att man inte är helt misslyckad bakades det alltså lite bröd i dagarna. Min pakt med mig själv sen snart 5 år sedan att inte köpa mjukt bröd håller fortfarande i sig (undantagen är få) och jag får vara lite stolt över mig själv.

Anis och fänkål är så fantastiskt fint och matchar fint veckans lunchmat som till stor del bestått av fänkålsrisotto. Märkligt nog verkar inte alla hålla med om dessa kryddor magik. Men det är ju inte första gången folk tycker skumma saker.

Inga kommentarer: