Injera är en syrlig pannkaksliknande skapelse som är grunden i etiopiska måltider. Ett bröd läggs som botten på en tallrik varpå maten läggs. Använd ett ytterligare bröd för att dra loss mindre bitar fårn som man kan plocka upp maten med.
Injera/Ingera
12 st
Alt. 1:
5 dl vetemjöl
3,5 dl kornmjöl
1,5 dl majsmjöl
25 g jäst
1,25 l ljummet vatten
Alt. 2:
1 l mjöl, lantbrödsmjöl/4 sädesslag
25 g färsk jäst
1,25 l ljummet vatten
Dag 1: Blanda mjölet i en stor skål/gryta eller två mindre. Blanda ut jästen i lite av vattnet och rör ner i mjölen tillsammans med resten av vattnet. Låt smeten jäsa ett dygn i rumstemperatur.
Dag 2: Rör om och låt sedan jäsa ett dygn till.
Dag 3: Ös bort vattnet som samlats överst (spara lite för att kunna späda senare) och rör om. Smeten ska vara något tjockare än pannkakssmet.
1. Värm upp en stekpanna utan matfett. Lägg i ca 1,5 dl smet och grädda i en het panna (4-5/6, el. 9/12).
2. Efter en kort stund (30 s) när undersidan börjat stelna och det bildats hål på ovansidan lägg på ett lock. Låt grädda i 15-30 s tills kanterna börja resa sig.
3. Ta sedan upp pannkakan och låt svalna på en handduk. När de svalnat kan de staplas på en tallrik unden en handduk. Pannkakorna ska vara mjuka, lite svampiga, och inte ha någon krispig stekyta.
Om en gjutjärnspanna används kan den behövas fettas litegrann in efterhand. Sist använde jag en teflonpanna och mot slutet slutade det bildas små hål. Gissar att det berodde på att pannan blivit för varm, alternativt att jag testade med att spä ut smeten mot slutet. Nåt blev fel iallafall.
Alt. 1 (oprovat):
1 l vetemjöl
0,5 l kornmjöl
25 g jäst
1 l ljummet vatten (dag 1)
2 dl kallt och 1.5-2 dl kokande vatten (dag 3)
1 kommentar:
Teffmjöl finns att köpa i Sverige. Dels det norska "Jyttemjöl" dels under sitt rätta namn i butiker som säljer afrikanskt livsmedel. Sist köpte jag färska injera som flugits från Etiopien. Inte klimatsmart men jag måste ju testa.
Skicka en kommentar