22 februari, 2009

Zilzil alecha - etiopisk köttgryta

4 port


2 gröna paprikor
1 stark chilifrukt, tex habanero 
2 vitlöksklyftor, finhackade 
1  msk färsk ingefära, finhackad 
2 tsk gurkmeja 
1/4 tsk mald kardemumma 
1 tsk salt 
vitpeppar ur kvarn 
1/4 dl rött vin 
1/2 kg högrev 
1/2 dl qibe, ghee eller smör
1 stor rödlök, finhackad

Dela en paprika och mixa med chili, vitrök, ingefära, gurkmeja, kardemumma, salt, vitpeppar och vin. Mixa till en slät puré.

Dela den andra paprika i smala strimlor. Strimla köttet i ätbara strimlor. Hetta upp hälften av fettet i en stekgryta och bryn köttet. Lägg upp det på en tallrik och häll fettet i en skål. 

Torka ur grytan. Fräs löken på svag värmen utan fett i 5 min. Häll på allt fett och höj till riktigt hett. Häll då ner den strimlade paprikan och stek mjuk i 2-3 min. 

Häll ner purén och köttet och blanda runt. Sänk värmen och låt sjuda under lock i ca 15 min.

Inga kommentarer: