Det var längesen jag bakade bröd och igår dök ett ypperligt tillfälle upp då jag tänkte baka pizza. Detta innebär att 25 g jäst går till pizzadegen och 25g försvinner in i kylskåpet. Denna skrumpnar sedan ihop och blir svart efter någon dag och får slängas, åtminstone är det så det brukar gå till. Överbliven jäst går inte av nån anledning spara när man väl öppnat denna tydligen fantastiska förpackning. Mycket märkligt.
Men(!) en tanke slog mig. Låt oss (jag och min tanke) baka bröd -en skoj och angenäm sysselsättning att fördriva tiden med.
1 limpa rågbröd
25g smör
2,5 dl vatten
25g jäst
3-4 ml ättiksprit (3/4 tsk =)
1 tsk salt
0,5 dl sirap, ev. mörk
1 msk brödkrydda (alt. krossad anis, fänkålsfrön och kummin)
3,5 dl grovt/fint rågmjöl
4 dl vetemjöl special
Smält fettet, häll i vatten och värm till 37C. Rör ut med jästen och tillsätt resten.
Jäs övertäckt ca 1 timme. Knåda degen lätt och forma till en slät längd. Man kan även platta ut degen och rulla ihop den för ökad höjd. Jäs ytterligare i 45 min på en plåt. Grädda i 30-35 min i 175C. Pensla ev. sedan med varmtvatten blandat med lite fett. Låt kallna under bakduk.
Brödet avspisades sedan en tidig tisdagmorgon, runt kl 04.00 strax, utanför Örebro av outgrundlig anledning.
Men pizzorna då?
Och så här såg en av pizzorna ut. En pizzasten är fantastikt roligt att använda om man ser till att värma upp den ordentligt mellan pizzorna och har tillräckligt med majsmjöl för att förenkla förflyttningarna. Fyllningen var kassler, färska svampar och tomater, oliver samt jalapeño (från förra årets skörd ;).
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar