21 februari, 2009

Qibe - etiopiskt kryddsmör

Qibe är ett smaksatt klarat/ghee smör och används i en rad olika etiopiska maträtter.


500 g osaltat smör
1 schalottenlök, hackad
2 vitlöksklyftor, hackad
2 msk ingefära, färsk
1/2 tsk gurkmeja
4 kardemummafrön, hela
1 kanelstång
2 kryddnejlika, hel
1/8 tsk muskot, riven
1/4 tsk bockhornsklöver, mald
1 msk basilika blad och stång. (ska eg. vara thai basilika)


Smält smöret på lägsta värmen. Låt sjuda (svag värme) i 45-60 min så smöret skiktar sig och det bildas ett skum. Låt det inte brännas! Få bort allt skum så det blir klart.  

Blanda ner löken och alla kryddor och låt sjuda i 15 min, under omrörning.

Ta från värmen och låt vila i 20 min tills kryddorna sjunkit till botten och smöret är genomskinligt. Sila genom ett kaffefilter till en glasburk med lock. Undvik att få med bottensatsen. Förvara kallt.

Tips: Kläm fast kaffefiltret i burken med locket och ställ i ett varmt vattenbad så kan man filtrera smöret utan att det stelnar.

Inga kommentarer: